Wat goed dat jij er bent! Wat goed dat jij er bent!

We zijn inmiddels ruim twee weken op weg in de veertigdagentijd en het thema wat we in deze tijd aanhouden is ‘Wat goed dat jij er bent!’. Een thema wat we hebben ontleend aan het programma voor het kinderwerk, bijbel op zondag. Zij schrijven daarover: “Het is goed dat mensen er voor elkaar kunnen zijn. Om samen te genieten van het leven, maar ook om elkaar te troosten en te steunen als dat nodig is. Jezus heeft laten zien wat het betekent dat God naar mensen omziet. Hij deed voor hoe mensen voor elkaar kunnen zorgen op de weg naar Gods koninkrijk. Wie daar iets van ervaart, kan dankbaar zeggen: Wat goed dat jij / u er bent!”.

De nadruk lijkt hier te liggen op mensen die er voor elkaar kunnen zijn. Verderop wordt ook wel uitgelegd dat we de nabijheid van God kunnen ervaren, maar de nabijheid van mensen lijkt toch op de eerste plaats te komen. En dat is misschien ook wel hoe we het in de kerk ervaren. Zijn wij op zoek naar de nabijheid van elkaar of naar de nabijheid van God?

Bij het zien van het thema moest ik in ieder geval denken aan het scheppingsverhaal. Het verhaal dat God alles maakt en ziet dat het goed is. En zo maakt hij ook de mens en ziet dat die ook goed is. Met andere woorden het is goed dat wij er zijn. En voor mij zit het bijzondere daarin dat dit juist niet een mens zegt, maar dat God dit zegt over ons. In een wereld waar alles op de kop lijkt te staan, in een tijd waarin alles onzeker lijkt mogen we daaraan vasthouden, dat het goed is dat wij er zijn. En dat is een bijzonder positieve en krachtige boodschap.

Het is de tegenhanger van “de mens is van nature een zondig wezen”, of “al het aardse leven is zondig”. In het scheppingsverhaal lezen we dat wij goed zijn, dat wat God geschapen heeft goed is. Ja, hoe kan het ook anders, God heeft het geschapen, betekent dat al niet dat het goed is, daar kan toch niets slechts aan zijn. Het is goed dat wij er zijn en dat mogen we telkens opnieuw herhalen, tegen onszelf, maar juist ook tegen de ander. Het besef dat we allemaal mensen zijn die God gewild heeft, die hij bewust heeft gemaakt, dat zegt iets over wie wij zijn. Dat we niet alleen maar hier op aarde zijn om het uit te houden en te wachten tot het einde. Nee, wij zijn mensen met een bedoeling, wij zijn gemaakt omdat we goed zijn, omdat we lief kunnen hebben, omdat we naar elkaar kunnen omzien.

En zo krijgen wij ook de opdracht om die liefde te laten zien aan anderen. Om te zeggen dat die ander goed, is zonder daaraan voorwaarden te stellen. Er zijn mensen op deze wereld die nog nooit hebben gehoord dat het goed is dat ze er zijn, er zijn mensen die alleen maar hebben gehoord dat ze teveel zijn, dat het beter zou zijn wanneer ze er niet waren. Vooral tegen hen moeten wij zeggen dat het goed is dat zij er zijn en dat God het goed vindt dat zij er zijn.

Michiel van Blanken

Kerkdienst Sibrandabuorren
datum en tijdstip 03-03-2024 om 10.00 uur
Gezinsdienst