PKN
PKN De Lege Geaën
 
Preek 7-1-2018 Preek 7-1-2018
Overdenking op zondag 7 januari 2018  
door Ds Jur Majoor

Matteus 2 : 1 – 12 en Matteus 7 : 7 - 12
Thema: Verrassing!


Gemeente van onze Heer Jezus Christus,
Hebt u wel eens een vallende ster gezien? Dan is dat een verrassing!
Dan mag je een wens doen, zeggen we dan.
Waarom zou het moment van de vallende ster het ideale moment zijn om een wens te doen? Er wordt wel beweerd dat als er een ster valt, er heel even een gaatje in het hemeldak is waar precies jouw wens door heen kan glippen om door God vervuld te worden. 
En stel dat dit waar is en dat je wens inderdaad wordt vervuld, dan is dat pas een echte verrassing!
Wij mensen hebben wensen. En we spreken ze uit aan het begin van het nieuwe jaar.
En we hopen dat ze uit komen. Dat we gezond zullen blijven, of weer wórden! Lok en seine en nog veel meer.
Wensen lijkt wel wat op bidden. We zoeken naar iets of Iemand die groter en sterker is dan ons kwetsbare leven. Er is veel dreiging en gevaar. En dan is ons wensen en ons bidden een zóeken naar wat ons vasthoudt, draagt en hoop geeft!
Daar zoeken we naar, ook in dit nieuwe jaar. En gelukkig staat er in de bijbel dat wie zóekt, zal vinden. Als we bij God aankloppen, zal Hij ons altijd opendoen. Dat doen ouders toch altijd voor hun kinderen? Dan doet God, je Vader dat helemáál!
En daarom mogen wij ook aankloppen bij de stal van Bethlehem. En dan zul je wat beléven, een grote verrassing. Er wordt opengedaan, voor wie Hem echt zoekt! Je ontmoet het Koningskind, die sprekend zijn Vader is. Zijn naam is Jezus, Rédder. Jóuw Redder, de Redder van deze wereld die God steeds meer vergeet. 
Elk jaar komen de wijzen weer voorbij aan het begin van het nieuwe jaar.
Jeruzalem juicht van vrede zou je zeggen, over deze Ster die rijst in de duisternis, omdat er juist een koningskind is geboren. Er komen sterrenkundigen die geloofden dat hun lot in de sterren stond geschreven. Deze nieuwe ster moest wel heel iets bijzonders betekenen. Ze schreven het in de horoscoop van de maand en toen zijn ze naar het Westen gegaan, want daar had de ster geschenen. Er is vast een koning geboren. En in Jeruzalem aangekomen moesten de geleerden alles uit komen leggen en de achterdochtige Herodes vreest een complot. Nee, welkom is dit Kind niet. Integendeel!
God heeft de wereld verrast met de komst van dit Kind, die zo’n bijzondere opdracht had!
En dan brengen de wijzen koninklijke geschenken naar het kindje Jezus, waarmee ze aangeven wat voor bijzonder Kind dit is. Ze verrassen Hem op hun beurt met drie heel bijzondere kado’s.
Stél dat u op bezoek kwam bij de kribbe? Wat zou u dit Kind geven? Waarmee kunnen wij Hem eren? Hoe kunnen wij Hem onze liefde tonen?
Jezus geeft er zelf – in onze tweede Matteus-tekst antwoord op: ‘Behandel anderen dus steeds zoals je zou willen dat ze jullie behandelen. Dat is het ​hart​ van de Wet en de Profeten.’ We kunnen Hem niet beter eren dan door zó te leven! Dan stel je je in dienst van deze nieuwe reddende Koning.
Maar veel mensen geloven niet dat Hij deze wereld redt en bevrijdt. En van meet af aan lijkt het er ook op dat Jezus het niet gaat redden. Kijk maar naar koning Herodes, hij probeerde Hem – zo klein als Hij nog was – te doden.
Er zit ook humor, ironie in het verhaal. Het kwetsbare kind in de kribbe brengt de sterke koning op zijn troon nu al in verwarring. De kwáádwillende Herodes wordt gebruikt om de wijzen de weg te wijzen naar het góedwillende Kind.
Tussen deze twee koningen – Herodes en Jezus - gaat het om de strijd tussen heersen en dienen, tussen verloren gaan en redden. Het kleine kwetsbare Kind in de kribbe redt het nu al, net zoals later die Man aan het kruis het – vreemd genoeg – ook heeft gered, voor ons.
Voor dit Kind knielen de wijzen en ze brengen Hem drie kostbare geschenken die bij dit Koningskind passen. Goud, dat staat voor geld en goed, alsof ze tegen ons zeggen: dien Hem met wat jij hebt, wat in jouw vermogen ligt.
Ze brengen Hem wierook, symbool van het gebed. Alsof ze ons zeggen: dien Hem met wat je  bent, een mens die zijn handen kan vouwen en die zijn handen kan laten wapperen.
Én met mirre eren zij Hem. Kostbaar, krachtig kruid, parfum, medicijn, dat lekker ruikt en ook gebruikt wordt om doden te balsemen. Zal dit Kind het redden? Hoe kostbaar is dit kwetsbaar kind? Daar spreekt bezorgdheid uit: het is ook wel angstig dat bij de kribbe al mirre wordt neergelegd. Zijn kribbe en kruis dan toch uit hetzelfde hout gesneden?
Het allerbeste is goed genoeg voor dit Kind: goud, wierook en mirre: zeg maar je bestaan, je leven, je geloof en je liefde kun je bij dit Kind brengen, zoals de wijzen dat ook deden.
Gemeente, de verrassing vanmorgen is dat niet wij vragen naar het Kind, maar dat dit Kind – eenmaal groot geworden – vraagt naar ons. Hij is naar de wereld gekomen om ons te zoeken.
Door de ster, door de wijzen en zelfs door Herodes, door de Bijbelverhalen, worden wij bij het Kind gebracht. En wij mogen daar voor Hem knielen, Hem eren en Hem heel ons leven aanbieden, met al ons teveel en met al ons tekort.
Zo maakt Hij aan het begin van het nieuwe jaar een nieuw begin met ons. Hij zegt: Ik ben er ook in het nieuwe jaar voor jou. Dat is een belofte, een voorrecht en een opdracht. Laat je niet van de wijs te brengen door cynisme, ongeloof, wanhoop en liefdeloosheid. Doe als de wijzen: blijf zoeken, buíg en ga de wereld in. Als wij Hem werkelijk toe laten in onze harten, dan werkt Hij dóór in onze handen.
Eerlijk gezegd, ik geloof wel in dat gaatje in het hemeldak. Maar dan omgekeerd: God heeft een diepe wens voor ons, met deze wereld. Hij verrast ons met de komst van Zijn Zoon.
Hij is niet de vallende Ster, maar de ríjzende Ster! Ja, ik weet het, Zijn leven loopt uit op het kruis. Maar door de diepte van de dood verríjst Hij, en wij met Hem!
Wij wórden gevonden. God laat Zijn wens in vervulling gaan!
Laten we met de wijzen op reis gaan naar Bethlehem.
Daar is een huis, zo mooi, zo groot
waar God dichtbij de mensen woont.
Ik ga op weg, ik wil er heen
want er is plek voor iedereen.
De mensen komen er naar toe
van heel ver weg, maar zijn niet moe.
Gelukkig ben je in dat huis
en veilig, want je bent er thuís.
Ik ben nog liever één dag daar
dan duizend dagen weet ik waar!
Kóm, ga je mee naar Bethlehem? Laat je verrassen! Amen.
 
terug
 
 

Kerkdienst Offenwier
datum en tijdstip 31-12-2024 om 19.30 uur
Oudejaarsavond meer details

Kerkdienst Sibrandabuorren
datum en tijdstip 05-01-2025 om 10.00 uur
Koffie vóór,
Gezinsdienst meer details

Kerkdienst St. Vituskerk Tersoal
datum en tijdstip 12-01-2025 om 09.30 uur
Koffie na  meer details

 
CONTACT
Predikant:
Ds. Michiel van Blanken
Korte Spruit 4
8608 ZK Sneek
tel. 06 283 925 32
email: domineemichiel@gmail.com

Aanmelden BIJEEN (nieuwsbrief)

Webmasters
 
Kerk Tersoal

foto Auke Landman
 
Kerk Offingawier

foto Auke Landman
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.