PKN
PKN De Lege Geaën
 
Samen Jong Samen Jong
“Samen Jong” is de titel van een boek wat nog niet zo heel lang geleden uitgegeven is. Het is een titel waarvan er vele zijn te vinden de laatste jaren in het kerkelijk landschap. Ook in de Classis Friesland is er onlangs een rapport uitgegeven met een veelzeggende titel “Nu jongeren ons ontbreken”. Hier gaat het dan nog niet eens zozeer om de kinderen want die zien we nog wel eens in de kerk, maar het gaat meer om de groep 50 minners. Over deze 50 minners wordt gezegd dat ze een nomaden bestaan aanhangen als het om religie en zingeving gaat: “Zij trekken voort van pleisterplaats naar pleisterplaats, van bron naar bron, van de ene oase naar de plek waar zij op een andere oase hopen. Zij blijven nergens permanent, nergens voor het leven, maar vrijwel overal ‘voor even’”. Misschien heeft u ook in het Friesch Dagblad gelezen over deze notitie en de discussie die daarop volgde. Er was onder andere een jongere die reageerde: “Ze zijn dolblij met je. Niet omdat jij zoekende bent naar God, maar omdat je jong bent.”

Het gaat er hier om wat de motivatie is om op die jongere af te stappen, waarom willen we die jongere generatie aanspreken. Het doet me ook denken aan de film die we keken met een groep uit de gemeente: Come Sunday. Een film over een waargebeurd verhaal over een dominee die ieder moment aangreep om met mensen in gesprek te gaan en om hen bij God te brengen, omdat iedereen gered moest worden zo was zijn gedachte. Gaandeweg de film gebeurden er dingen waardoor hij er anders tegenaan ging kijken en hij kreeg het inzicht dat het niet allemaal afhing van wat hij deed, maar dat God iedereen al had gered.

Wat is voor ons de motivatie om met jongeren of met anderen die niets met de kerk hebben in gesprek te gaan? Willen we hen ook redden? Willen we ze er alleen maar bij hebben omdat ze jong zijn? Voor mij is het van belang dat er voor iedereen ruimte moet zijn in een kerk, dat iedereen mag weten dat hij of zij welkom is bij ons. Niet om ze over te halen om hetzelfde te geloven, maar om ruimte te geven aan de verhalen die hen bezig houden. In het rapport kwam ik ook een stukje tegen over de vloeibare kerk. De kerk is eigenlijk als beweging begonnen, vloeibaar dus, maar is door de eeuwen heen meer en meer gestold en heeft een vaste vorm gekregen. En we moeten eigenlijk weer terug naar die meer vloeibare vorm. En hier zijn we eigenlijk al wel mee bezig doordat we niet alleen de dienst op zondag als kerk gaan zien, maar veel meer ook alle activiteiten die buiten die zondag om gebeuren als teken van onze gemeenschap. Daarnaast is het denk ik vooral belangrijk dat jongeren de ruimte krijgen om hun eigen kerk vorm te geven en dat daarbij de ouderen helpen met de knowhow die ze hebben. Wanneer we dat voor elkaar krijgen, dan worden we samen jong. Het is best een grote stap, want sommigen moeten dan een stapje terug doen en van anderen wordt gevraagd een stap extra te zetten. Maar met al het werk in de kerk mogen we ook voor ogen houden dat het niet alleen van ons afhangt, dat het uiteindelijk God is die ons in handen houdt. Zoals Paus Johannes de 23 ook zei: ‘Heer, het is uw kerk, ik ga slapen.’

Michiel van Blanken


Wielrenners gezocht
Vanuit de gemeente wordt er iedere maand al gewandeld en gefietst met een groepje en nu weet ik dat er ook wel wat wielrentalent aanwezig is, dus het lijkt mij mooi om ook eens met een groepte wielrenners aan te haken bij de fietsers. Het idee is om dan op dezelfde dag als het groepje fietsers een ander rondje te fietsen, maar ergens onderweg of na afloop gezamenlijk koffie te drinken. Wie gaat er mee? Wil je je bij mij opgeven, dan kan ik een inschatting maken welke route we gaan fietsen.

Heb jij zin in muziek?
Ben je tussen de 15 en 25 en heb je zin in muziek? We willen graag samen met jou een activiteit organiseren dit jaar waarbij we willen kijken naar muziek. Welke muziek spreekt je aan en waarom? Welke tekst is geweldig en bij welke melodie kun jij helemaal wegdromen? Wil je meehelpen voorbereiden? Op donderdag 23 maart willen we bij elkaar komen om iets moois neer te zetten. Doe je mee? Wil je dan even een berichtje naar Michiel sturen? domineemichiel@gmail.com of via 06- 283 925 32.

 
terug
 
 

Kerkdienst Gau
datum en tijdstip 02-04-2023 om 09.30 uur
Palmpasen meer details

Kerkdienst Sibrandabuorren
datum en tijdstip 06-04-2023 om 19.30 uur
Witte Donderdag
HA meer details

Kerkdienst Offenwier
datum en tijdstip 07-04-2023 om 19.30 uur
Goede Vrijdag meer details

 
CONTACT
Predikant:
Ds. Michiel van Blanken
Korte Spruit 4
8608 ZK Sneek
tel. 06 283 925 32
email: domineemichiel@gmail.com

Aanmelden BIJEEN (nieuwsbrief)

Webmasters
 
Kerk Tersoal

foto Auke Landman
 
Kerk Offingawier

foto Auke Landman
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.